Відділення акушерської кардіохірургії: мультидисциплінарна команда лікарів рятує життя вагітним з надскладними вадами серця

Близько 4% вагітних в Україні мають вроджені або набуті вади серця. Це істотно на розвиток ускладнень під час вагітності та пологів. А ще – на рівень материнської смертності. За цим показником наша країна займає перші позиції у Європі. 

333881080_746303593739366_1405958993657527323_n

У 2013 році, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М.Амосова академік Василь Лазоришинець ініціював створення нового напрямку – акушерська кардіологія. В інституті Амосова відкрили відділення акушерської кардіохірургії, де надають спеціалізовану допомогу вагітним зі складними кардіологічними вадами або ускладненнями.

Оперативні втручання проводить мультидисциплінарна команда у складі якої – фахівці інституту Амосова (під керівництвом  головного лікаря Національного інституту серцево-судинної кардіохірургії ім.М.М.Амосова Сергія Сіромахи) та Інституту педіатрії, акушерства та гінекології (під керівництвом професорки Юлії Давидової).

За майже 10 років фахівці інституту Амосова проконсультували понад 5 200 вагітних. З них – 183 з серцевими патологіями високого ризику. 

Мультидисциплінарна команда провела 98 оперативних втручань та інтервенцій на серці та 61 кесарів розтин.

Нещодавно після двох складних операцій на серці повернулася до свого новонародженого синочка 38-річна Ірина. Про першу операцію ми вже писали. Тоді життя їй та її немовляті врятувала мультидисциплінарна команда фахівців інституту Амосова та Інституту педіатрії, акушерства та гінекології.

Хірургічне втручання пройшло успішно. Породілля перебувала під постійним наглядом у відділенні інтенсивної терапії та реанімації. Однак загальний стан залишався тяжким.  Серцева недостатність прогресувала. Скоротливість серця була наднизькою, щотретє скорочення серця було патологічним. Аритмія не піддавалася медикаментозній корекції. 

У жінки виявили дуже рідкісну та складну локалізацію патологічного осередка аритмії. Цей стан небезпечний тим, що у будь-який момент міг би призвести до раптової смерті.

Консиліум фахівців у складі кандидата медичних наук, Сергія Сіромахи, професорки Юлії Давидової, кардіолога Аліси Лиманської та інтервенційного аритмолога заввідділення лікування аритмій із рентгенопераційною Бориса Кравчука – прийняли рішення щодо радикального лікування аритмії за допомогою катетерної радіочастотної абляції. 

Абляція – малоінвазивна маніпуляція, суть якої полягає в руйнуванні (деструкції) ділянки міокарда, що генерує неправильний ритм. До аритмогенного осередка підводять катетер-електрод, по якому подають електричний струм малої сили й високої частоти – радіочастотний імпульс. Ця малоінвазивна операція дає можливість назавжди позбавитися аритмії, що супроводжується частим пульсом або досягти полегшення самопочуття і продовжити лікування.  

Фахівці відділення лікування аритмій успішно виконали радіочастотну катетерну абляцію, осередок було вилучено. У післяопераційному періоді шлуночкових екстрасистол та шлуночкових тахікардій не реєструвалося. 

Породіллі вже не загрожував надвисокий ризик раптової смерті. Прогресування серцевої недостатності було зупинено.

Ірина почала швидко одужувати. І вже скоро з добрим самопочуттям її виписали додому.

Дякуємо мультидисциплінарній команді висококласних хірургів! Ваша спільна робота рятує життя.