Черговий порятунок нашого Захисника

З початку війни різко зросла кількість військових, у яких діагностовано гіпертрофічну кардіоміопатію.Цю хворобу можна виявити тільки під час ретельного медичного огляду.

47-річний киянин, доброволець батальйону ТРО Андрій Дзиндзя нещодавно повернувся з передової з-під Бахмута. Під час планового огляду лікарі запідозрили щось не зовсім гаразд із його кардіограмою. Пройшовши додаткове обстеження у Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Амосова, ехокардіографію – ультразвукове дослідження, виявилося, що у чоловіка вроджена вада серця – гіпертрофічна кардіоміопатія.

За словами чоловіка, серце його ніколи не турбувало. Каже, що відчував задишку, але ніколи на це не звертав уваги. Але такий діагноз міг стати для чоловіка смертельним, наприклад, під час фізичного навантаження, якого просто не уникнути на війні. Так, навіть носіння військове спорядження – це вже могло спровокувати непоправні наслідки. На щастя, Андрія вдалося врятувати. Йому зробили операцію, після якої чоловік уже почувається значно краще. Сьогодні він уже виписався з лікарні і в гарному настрої поїхав додому.

“Зменшили розмір міжшлуночкової перегородки. Забрали зайву тканину, яка заважала виходу крові із серця. І зробили реконструкцію одного з клапанів серця – мітрального клапана”, – говорить заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтин Руденко.

Хірургічне втручання – найбільш ефективний спосіб лікування гіпертрофічної кардіоміопатії. Це вроджена вада серця, яка важко діагностується, і є однією з причин раптової смерті людини, говорить кардіохірург.

Важливо! Ця хвороба – основна з причин раптових смертей серед молоді. Операція проводиться за методикою Паоло Ферацці на відкритому серці, триває від трьох до п’яти годин. Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова має найбільший досвід в Європі з виконання операцій з корекції гіпертрофічної кардіоміопатії. У стінах закладу виконано понад 600 операцій.

Варто знати! Ця хвороба – генетична. Може передаватися з покоління в покоління.

Тому, коли відчуваєте

  • болі за грудиною;
  • запаморочення;
  • задишку;
  • перебої в роботі серця.

Негайно звертайтеся до лікаря й проходьте обстеження!

Якщо в результаті цих обстежень, а це в основному ультразвукове дослідження серця, якщо визначається така гіпертрофія шлуночкової перетинки або ж мітральна недостатність, то вам потрібно в кардіохірургію.

Бережіть себе та не втрачайте шанс бути здоровим!