Лікарі Інституту Амосова виконали першу унікальну операцію з протезування аортального клапану зі штучним кровообігом на відкритому серці у Сумській обласній лікарні

Команда професіоналів під керівництвом директора, академіка Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Василя Лазоришинця невпинно продовжують рятувати життя людей.

Цього разу на базі відділення рентгенендоваскулярної хірургії Сумської обласної клінічної лікарні вперше була проведена унікальна операція на відкритому серці. Разом зі спеціалістами Центру було виконано операцію з протезування аортального клапану.

54-річний пацієнт Андрій, не один рік страждав на задишку, дискомфорт у ділянці серця. Хворий – сумчанин, звернувся на прийом до кардіолога обласної лікарні за допомогою. Під час УЗД спеціалістом медзакладу було виявлено критичне звуження аортального клапану, пацієнт мав вроджену ваду, яка до певного часу його не турбувала, але з роками все частіше недуга стала давати про себе знати.

Було вирішено прооперувати хворого саме в Сумах. Оперативне втручання з протезування клапану тривало близько 4 годин. Команда фахівців Інституту разом з сумськими лікарями зробили це достатньо швидко, злагоджено та результативно. На сьогодні пацієнт почуває себе добре!

Наразі відбувається адаптація до нових умов роботи серця та судинної системи. Адже заміна клапану насправді є дуже агресивним втручанням для організму, який потім потребує тривалої компенсації. Проте кардіологічні пацієнти після таких втручань почувають себе набагато краще, переносять фізичні навантаження. Уже через тиждень пацієнт буде виписаний з клініки на реабілітацію.

 За словами професора, завідувача відділення поліорганної патології та кардіохірургії Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Ростислава Вітовського, операція була складна, але медики зробили все бездоганно.

Варто відзначити, що попередньо директором Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова Василем Лазоришинцем та заступником директора з лікувально-координаційної роботи Костянтином Руденком в межах робочої поїздки до міста Сум була проведена оцінка матеріально-технічної бази та приміщень для можливості проведення кардіохірургічних втручань на відкритому серці на базі Сумської обласної клінічної лікарні.

Місцевими фахівцями було усунено ряд недоліків та проведено устаткування операційної та палати реанімації, а також було розроблено та затверджено проєкт реконструкції кардіохірургічного центру.

У планах на базі Сумської обласної клінічної лікарні створити регіональну філія Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова – таке рішення прийнято рішенням президії Академії медичних наук.

В подальшому планується виїзд бригади спеціалістів Національного Інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова для надання кардіохірургічної допомоги населенню Сумської області на регулярній основі та для підготовки місцевих кадрів.

Відтепер хворі, які їхали на протезування з приводу аортального клапану чи проведення аортокоронарного шунтування в інші міста, можуть отримувати допомогу в Сумській обласній лікарні.

Дякуємо команді професіоналів Інституту Амосова, які зробили усе можливе, щоб врятувати життя людини:

  • Хірурги: Вітовський Ростислав Мирославович, Семенів Петро Михайлович, Гуліч Андрій Анатолійович.
  • Анестезіолог: Вітовський Андрій Ростиславович.
  • Медичні сестри: Мохницька Ганна, Костюченко Ксенія.
  • Перфузіолог: Якубюк Сергій Олексійович.