Гіпертрофічна кардіоміопатія у дітей може провокувати підвищений тиск

На черговому медичному прийомі на Закарпатті лікарі Інституту серцево-судинної хірургії імені М. Амосова виявили у 12-річного хлопчика Владислава вроджену ваду серця – гіпертрофічну кардіоміопатію. Це генетичне захворювання міокарда. Одним із найчастіших і найнебезпечніших ускладнень якої є раптова серцева смерть.

На жаль, ця хвороба поширена й серед молоді. У спортсменів, які беруть участь у змаганнях, або безпосередньо після напружених фізичних вправ. Але більшість і з цих випадків трапляється й під час нескладних фізичних вправ, або малорухомої активності.

За словами кардіолога Інституту Ірини Перепеки, медичний прийом виявився для родини, як знахідка та справжнім порятунком. Адже мати Валентина й гадки не мала, що її дитина має таку важку ваду серця.

Жінка вирішила відвести сина до лікарів, коли у нього став підвищуватися артеріальний тиск до 140- 150 мм рт. ст. Це був їх взагалі перший візит до лікарів. Серце хлопчика ніколи не турбувало. В цьому вся і складність цієї хвороби, бо вона, як «бомба уповільненої дії», яка може вибухнути у будь-який момент. І діагностувати її також можна тільки під час ретельного обстеження та ультразвукового дослідження серця.

-Ми одразу запідозрили, що це може бути гіпертрофічна кардіоміопатія. Направили Владислава на дообстеження. Діагноз підтвердився. Вже через тиждень ми провели успішно операцію. Хлопчик наразі почувається чудово і радіє, що зможе жити повноцінним життям, – ділиться справжній професіонал своєї справи, заступник директора Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова Костянтин Руденко.

Складність оперативного втручання полягала тільки у тому, що релігійне переконання батьків не дозволяло вливати дитині чужу кров. А операція на відкритому серці є крововтратною, але, на щастя, все пройшло добре.

Мати Валентина не може натішитися, що її син тепер в безпеці. Як з’ясувалося, дідусь хлопчика помер у віці 38 років теж через проблему із серцем.

Тому варто пам’ятати, гіпертрофічна кардіоміопатія – генетична хвороба! Може передаватися з покоління в покоління. Обов’язково проаналізуйте хвороби своєї родини. Особливо дізнайтеся причини ранніх смертей.

Будьте уважними до себе та своїх найрідніших!