Немає нічого кращого, аніж народження нової людини. У час війни це набуває особливої цінності

У Любові з Одеси на 20 тижні вагітності було діагностовано комбіновану мітральну ваду серця, був виражений зворотний тік та виражений стеноз.

Клапан був звужений до такого ступеня, що Люба не змогла б виносити дитинку. Тому було прийнято рішення прооперувати її під час вагітності.

Операцію на відкритому серці було проведено успішно – протезували клапан. Протягом цього часу працював апарат штучного кровообігу та штучного дихання. Під час оперативного втручання, паралельно моніторили серцебиття та стан плоду.

Після операції жінка була під спостереженням нашої мультидисциплінарної команди.

І ось тиждень тому на світ з’явилася повністю здорова дівчинка. Це був плановий кесарів розтин. Люба уже навіть встигла назвати донечку Надією на честь своєї матері, яку вона втратила зовсім юною. Чоловік Микола, який сьогодні на війні виборює для усіх нас мирне небо, з нетерпінням мчить до своїх дівчат і не стримує сліз від радості. Це просто неймовірне щастя! Вдома чекає ще старший 5-річний син Олександр.

– Про хворобу дізналась, коли потрапила в лікарню. Стало погано, була задишка. Ви навіть не уявляєте, як ми з чоловіком чекали на дівчинку, – ділиться жінка.

Раніше багатьом жінкам через хворобу не можна було народжувати. Але з 2013 року два академічні інститути – Інститут Амосова та Інститут педіатрії, акушерства і гінекології мультидисциплінарною командою почали розвивати цей напрямок і вдало проводити операції вагітним на відкритому серці.

Дякуємо за командну роботу колегам з Інституту ПАГ.

І нехай кожна жінка не втрачає щастя стати матір’ю.