Відділ хірургічного лікування патології аорти

image 1 (5)Завідувач
КРАВЧЕНКО Віталій Іванович
д.мед.н.

Наукові дослідження відділення направлені на вивчення патології аорти та аортального клапана. Зокрема розробляються питання діагностики, показань і протипоказань до операцій, визначення термінів і вибір оптимальних методів хірургічної корекції при патології аорти, в тому числі і при розшаровуючих аневризмах аорти, хворобі двостулкового аортального клапана.

Вдосконалюються методи корекції розшаровуючих аневризм аорти в умовах глибокої гіпотермії, ретроградної церебральної перфузії, що дало змогу безпечно проводити оперативні втручання в умовах глибокої гіпотермії і адекватної циркуляторної підтримки кровопливу в центральній нервовій системі і вісцеральних органах.

Також вдосконалюються методи оперативних втручань при одночасній корекції висхідної, дуги та низхідної грудної аорти. Основним досягненням наукової діяльності відділу є впровадження новітніх технологій світового рівня, таких як одночасне протезування висхідної, дуги, судин дуги і низхідної грудної аорти – операція стабілізований Elephant Trunk (Frozen Elephant Trunk).

Окремим напрямком наукової діяльності є розробка та впровадження гібридних і мініінвазивних втручань, які дають змогу виконувати найефективніші, на даний час, методи корекції гострих аортальних станів, з мінімальною травматизацією.Важливим напрямком наукової роботи відділення є розробка та впровадження методів хірургічної корекції аневризм аорти у вагітних.