Відділення воєнної та інноваційної кардіохірургії

_DSC5192

Керівник відділу
Лазоришинець Василь Васильович
акад., д.м.н., проф.

Уніцька

Завідувачка відділення
Уніцька Ольга Миколаївна

 

Команда відділення

Лікарі-кардіохірурги:

  • к.м.н.,провідний науковий співробітник Горячев Андрій Геннадійович,
  • к.м.н., провідний науковий співробітник Руденко Микола Леонідович,
  • Павликова-Чертовська Анастасія Артурівна.

Лікарі-кардіологи:

  • Уніцька Ольга Миколаївна,
  • к.м.н., провідний науковий співробітник Верич Наталія Мойсеївна.

Також у відділенні активно працюють та здобувають знання лікарі-інтерни терапевтичного та хірургічного профілю.


Історично це було перше відділення кардіо-торакальної хірургії на базі Київського НДІ серцево-судинної хірургії МОЗ України, засноване М.М. Амосовим. З моменту створення і по теперішній час кураторами відділу завжди були директори Інституту, академіки, – спершу М.М. Амосов, потім Г.В. Книшов, на теперішній час – В.В. Лазоришинець.

Щорічно у відділенні оперують в середньому 600 пацієнтів. Хірургічна активність включає увесь спектр кардіохірургічних втручань: лікування ішемічної хвороби серця (як інтервенційне – експертні стентування стовбурових уражень, стентування при багатосудинному ураженні пацієнтів з високим кардіохірургічним ризиком та пацієнтів з обтяженою коморбідністю, так і хірургічне), критичних клапанних вад серця (набуті та вроджені), життєвозагрозливих порушень ритму серця, патології аорти (як ендоваскулярне, так і хірургічне), захворювання перикарду, плеври, міокарду (ГКМП, ДКМП, амілоїдоз, міокардити), хірургічне лікування аневризм лівого шлуночка та постінфарктні розриви міжшлуночкової перетинки. Більшість кардіохірургічних втручань з реваскуляризації міокарду відбуваються на працюючому серці (off-pump CABG у 96% випадків). У межах відділення виконуються також операції з міні-доступу (шунтування MIDCAB) та тотальна артеріальна реваскуляризація (TAR).

З 2014 року наша команда розпочала виконувати хірургічні втручання учасникам бойових дій, військовослужбовцям з бойовою травмою серця та магістральних судин. За цей час у межах відділення прооперовано 289 пацієнтів, з яких 28 із бойовою травмою серця. Співробітниками відділення спільно із науковцями Інституту проведені наукові дослідження та випущено посібник та атлас з надання медичної допомоги пораненим з бойовою травмою серця та магістральних судин (2019 рік). На базі відділу функціонує відділення мініінвазивної кардіохірургії та відділення воєнної хірургії серця та магістральних судин, відкрите у 2022 році. У тому ж році у відділі була запланована НДР на тему: «Розробити та удосконалити організаційну модель кардіохірургічної допомоги в умовах воєнного стану в Україні».

Три роки поспіль відділення є лідером з кількості та якості кардіохірургічних втручань не тільки в клініці Інституту, але й серед інших закладів охорони здоров’я України. Лікарі відділення неодноразово проходили стажування в провідних кардіохірургічних клініках США, Франції, Німеччини, Італії, Греції та Ізраїлю. Завідувачка відділення Уніцька О.М. у 2022 закінчила магістерську програму-стажування в International Heart School спільно з об’єднаними університатеми Бікокка (Мілан) та Бергамо, Італія. Лікар-кардіохірург Горячев А.Г. декілька років поспіль працював у країнах Африки та в Узбекистані, ділючись досвідом кардіохірургії. На базі відділення проходять інтернатуру та спеціалізацію багато молодих фахівців. Регулярно проводяться майстер-класи, лекції та розбір клінічних випадків, клінічні конференції – розбір новітніх публікацій та рекомендацій профільних Європейських та Американських асоціацій.