Є люди, які вміють робити із буднів свято. І навіть попри важкі обставини долі, говорять гуморесками, жартують та ще й підбадьорюють усіх навколо

Усе це про нашого 76-річного пацієнта Миколу Матусевича, який за короткий час перебування в Інституті встиг завоювати симпатію у кожного, з ким йому довелося поспілкуватися.

Але насправді за цим амплуа Микола Матусевич – серйозна людина та визнана особистість. Ще в радянські часи він став одним з тих людей, які у 1976 році заснували Українську Гельсінську групу, аби боротися за права людей. Тоді зробити такий крок – це потрапити під репресії. Микола Матусевич був незаконно засуджений, відсидів у таборах, багато часу провів у карцері, голодував.

«Коли віриш у те, що ти робиш – інакше не можна», – говорить Микола Матусевич. Він вірив у розпад радянського союзу. А ще він вірить, як і ми всі, у перемогу. Для цього навіть пообіцяв відрізати свої вуса.

Безмежна вдячність неймовірним лікарям Інституту Амосова, які зробили Миколі Матусевичу надскладну операцію на серці.

До вашої уваги сюжет воєнної кореспондентки «1+1» Наталі Нагорної, яка разом з військовими зустрічала Миколу Матусевича з лікарні.