Чекав на трансплантацію серця, але лікарі Інституту Амосова врятували моє!

Усміхнений Володимир прогулюється коридором лікарні після операції на серці. Його настрій, здається, навіть трохи підбадьорив інших пацієнтів, адже те, що пережив чоловік, не може не радувати.

Ще донедавна Володимир був в листі очікування на трансплантацію серця. Чоловік зізнається, що почути такий вердикт у 54 роки від лікарів було дуже важко.

– Ніколи не скаржився на серце. Завжди вів активний спосіб життя, займався спортом. Відчував задишку, але значення цьому не надавав ніколи. Не можу сказати, що так вплинуло на моє серце. Можливо, через шкідливу роботу, бо займався продажами засобів захисту рослин. Постійно в русі, стреси, недосипання. Коли вирішив сісти на дієту, почалися проблеми із жовчним, потім піднявся рівень цукру в крові, а далі почали хворіти печінка та серце, – пригадує чоловік.

– У пацієнта була запущена аортальна недостатність. На жаль, її було виявлено на етапі, коли вона призвела до таких змін у серці, що оперативне лікування було протипоказано і потрібно було робити тільки трансплантацію. На той момент фракція викиду у нього була 19% при нормі більше за 50%. Пацієнту було проведено імплантацію кардіовертера-дефібрилятора, щоб запобігти раптовій зупинці серця. Також було призначено оптимальну медикаментозну терапію. Через пів року під час медичного обстеження ми побачили значне покращення стану його серця та вирішили повернутися до оперативного лікування. Було проведено операцію із заміни аортального клапана на механічний протез та протезування висхідної аорти, оскільки також була її аневризма. Зараз фракція викиду у пацієнта – 42%. Також після операції пацієнту було імплантовано трикамерний кардіовертер-дефібрилятор, який береже серце від раптової зупинки та змушує стінки скорочуватися синхронно, що покращує скоротливість серця, – розповідає лікарка-кардіолог Олександра Дудник.

Відтак Володимир вийшов і з групи ризику по раптовій серцевій смерті, і з показань до трансплантації серця та має шанс на довге і щасливе життя на рівні своїх однолітків.
Дякуємо лікарям, які зробили усе можливе, щоб у грудях Володимира билося його серце!
  • Хірурги: Жеков І.І., Руденко К.В., Саргош О.І.
  • Анестезіолог: Сарнацька К.К.
  • Медсестри: Майстренко Л.М., Война К.І.
  • Кардіолог: Дудник О.Ю.