Філігранна робота! Фахівці відділу хірургічного лікування патології аорти врятували ще одне життя

Це вже 18 випадок проведення надскладної операції на серці та магістральних судинах – одномоментне протезування висхідної, дуги, судин дуги та низхідної грудної аорти.

Було виконано операцію з реконструкції судин дуги аорти і повну одночасну заміну дуги і низхідної грудної аорти методикою «frozen elephant trunk» (стабілізований хобот слона).

Це просто тріумф, який заслуговує овацій, адже такого величезного досвіду виконання настільки комплексних реконструкцій аорти в Україні більше не має жоден із вітчизняних кардіохірургічних центрів. І ми горді, що команда відділу хірургічного лікування патології аорти на чолі із Віталієм Кравченком успішно з цим справляється.

Наш пацієнт Василь Козак вже прогулюється коридором. Поруч – найдорожча людина, яка завжди його підтримує, дружина Оксана. Саме вона наполягла на тому, щоб поїхати до фахівців і з’ясувати, чому у чоловіка раптом зник голос. Саме це був тривожний дзвіночок, який зовсім не пов’язаний із захворюванням горла. Як виявилося – це вже був розрив грудної аорти.

Основна причина такого захворювання – вроджена аортопатія в комплексі із некорегованою артеріальною гіпертензією. Але разом з тим Василь присвятив своє життя військовій службі і ніколи не відчував проблем із серцем. Тріщину у його хворобі дав стрес на початку війни, коли він разом із сином брав участь у боях з відбиття ворожої атаки на Васильківське летовище. Через обстріли родина залишилася без житла у Василькові. Згодом “добила” ще й звістка про кульове поранення старшого сина на передовій та раптова важка хвороба меншого сина.

Через стрес аорта просто вибухнула. Сформувалася аневризма розмірами 8X7 см, яка могла вкоротити пацієнту життя у будь-яку хвилину.

Дякуємо за професійність кардіохірургу Віталію Кравченку та усій команді лікарів!