“Геніальний кардіохірург Микола Амосов пів століття тому подарував мені життя”

367466922_893216555477573_3973168393516158582_n

“Для мене він, як батько”, – ділиться спогадами 62-річний пацієнт з Вінниччини Кузьма Трикіз.

Чоловік не приховує сліз радості та водночас смутку, що не встиг ще раз приїхати до академіка, коли той був живим.

У чоловіка була вроджена вада серця Тетра́да Фалло́. Але виявили захворювання тільки у 14-річному віці. “Я дуже себе погано почував, у мене була синя шкіра, до школи мене взагалі возив сусід, бо я не міг навіть йти”, – пригадує Кузьма.
Чоловіка врятував тоді талановитий кардіохірург Микола Амосов. Взагалі за статистикою 25 % відсотків пацієнтів з діагнозом ТФ, яким не було надано кардіохірургічну допомогу гинуть на першому році життя, а 95 % не доживають до 40 років.
На щастя, Кузьмі Трикізу пощастило зустріти свого рятівника. І до цього часу про болі у серці він навіть не згадував. Вів активний спосіб життя, працював, одружився, має дітей та онуків.
🩺Днями Кузьма Трикіз звернувся до Інституту Амосова з підозрою на ішемічну хворобу серця та аритмію – комплексне обстеження серця показало добрий результат операцій 50-річної давнини, але додалась вже “доросла” хвороба – ураження вінцевих артерій. Враховуючи складну анатомію та попередню операцію, команда фахівців Інституту на чолі з директором, академіком Василь Лазоришинець виконали стентування коронарних артерій та корекцію порушень ритму серця (зав. відділенням Сергій Сало, лікар-хірург Андрій Гаврилишин, аритмолог Мирослав Петканич).

Наш пацієнт знову повертається до звичного життя.