Відбувся XXVІІІ Всеукраїнський з’їзд серцево-судинних хірургів з міжнародною участю

19-20 жовтня 2023 року відбувся науково-практичний захід, присвячений 40-річчю заснування Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України, який об’єднав кардіохірургів усіх кардіохірургічних центрів України та закордонних колег.

Урочисте засідання розпочалось з вступного слова директора Інституту Амосова Василя Лазоришинця.

Академік відзначив, що за 40 років Інститут став беззаперечним лідером кардіохірургії в Україні. Адже зроблено величезний прорив у всіх напрямках. І навіть попри війну продовжує активно розвиватися.

– Діяльність Інституту широко відома не тільки на рідних теренах, а й за кордоном. Показники якості лікування в Інституті  не поступаються, а при окремих патологіях перевершують аналогічні показники провідних клінік світу. Наші унікальні інновації, наприклад, як аорто-коронарного шунтування на працюючому серці,  має світове визнання.

Найголовніше у нашій роботі стало те, що за усі ці роки невтомної праці нам вдалося знизити госпітальну летальність з 18% до 0,9%.

Саме такі досягнення Інституту й хотів бачити засновник української кардіохірургії геній української і світової медицини, людина-епоха, видатний хірург Микола Амосов. Саме він вперше в Україні почав лікування вад серця хірургічним методом, одним з перших в Радянському Союзі інтегрував у практику метод штучного кровообігу.

Сьогодні однією з найголовніших місій для нас є – рятувати життя поранених.

У нашому Інституті є відділення воєнної кардіохірургії, де надають високоспеціалізовану медичну допомогу військовослужбовцям з бойовими травмами серця, пораненнями грудної клітки і серця. Кардіохірурги Інституту Амосова за час війни врятували життя 96 військовим, які мали бойові травми серця. Загалом у відділенні проліковано 1125 наших захисників.

Під час відзначення 40-річчя Інституту Амосова з вітальними словами до учасників заходу звернулися: депутат ВРУ Оксана Дмитрієва, міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, завідувачка відділу освіти і науки Директорату з питань внутрішньої та гуманітарної політики Офісу Президента України Світлана Кретович, головний хірург Збройних сил України командування Медичних сил Збройних Сил України Костянтин Гуменюк, президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк, президент НАН України Анатолій Загородній, ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» Ілля Ємець, науковець Олексій Коваленко, директор Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова Олександр Усенко, голова Наглядової Ради  Національного Інституту Амосова Валерій Пустовойтенко, голова Солом’янської РДА Ірина Чечотка та ще багато шановних гостей.

Цього дня на адресу директора Інституту Василя Лазоришинця та співробітників Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова прозвучала велика кількість вітань з ювілеєм, теплих слів побажань та вручена численна кількість державних нагород, подяк, почесних грамот та інших відзнак.

Протягом двох днів на з’їзді  виступали відомі кардіохірурги України, Європи та США.  Програма заходу відобразила світові тенденції розвитку галузі, була насиченою та цікавою з акцентами на найсучасніші зміни у наукових поглядах та практичних підходах у кардіохірургії.

Вже традиційно учасники з’їзду представили всі кардіохірургічні центри України. Захід зібрав у Києві понад 150 провідних фахівців галузі та понад 3000 учасників взяли участь онлайн. Також під час заходу учасники могли відвідати виставку новітнього медичного обладнання.

Дякуємо всім, хто взяв участь у Всеукраїнському з’їзді. Обмін досвідом – завжди важливий у нашій роботі.