Нещодавно в Інституті було виконано чергову операцію з ендоваскулярного закриття фістули

Пацієнту 35 років, що вже мав деякі серйозні прояви цього захворювання, такі як підгострий міокардит та зупинка серця внаслідок фібриляції шлуночків.

Коронарна артеріовенозна фістула — це рідкісна вада, яка полягає в аномальному сполученні між коронарною артерією та однією з серцевих камер або судин, прилеглих до серця. Коронарні артеріовенозні фістули присутні у 0,002% загальної популяції.

Клінічні прояви залежать від розмірів. Пацієнти з даною вадою можуть мати симптоми задишки, втоми та стенокардії. Симптоми та ризик цих ускладнень зростають із віком.

Коронарна артеріовенозна фістула може призвести до серйозних ускладнень, такі як:
▪️ легенева гіпертензія внаслідок наявного великого шунта зліва направо
▪️ життєзагрозливі аритмії
▪️ застійна серцева недостатність
▪️ бактеріальний ендокардит
▪️ ішемія міокарда внаслідок феномену обкрадання
▪️ розрив або тромбоз фістули або асоційованої з нею артеріальної аневризми

Наші ендоваскулярні хірурги мають великий досвід у лікуванні даної вади (через маленький прокол без штучного, загальної анестезії та без жодних розрізів).

Через декілька днів після закриття пацієнт почуває себе значно краще і ризики повторних ускладнень для нього відсутні. Період перебування пацієнтів в стаціонарі з такими вадами, які підлягають ендоваскулярній корекції, зазвичай не перевищує кілька днів. А швидке функціональне відновлення дозволяє повернутися до нормального життя за декілька тижнів.