Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова є провідним лікувальним закладом з лікування не тільки кардіальної патології, а й різної судинної патології органів і систем

Однією з методик, яку вже багато років використовують наші фахівці, є лікування міоми матки методом емболізації маткових артерій (ЕМА).

Міома матки є найпоширенішою доброякісною пухлиною у жінок. Цей діагноз інколи ставлять жінкам уже в 25-30 років. У віці 40-50 років міома матки виявляється приблизно у 50-65% жінок. У кілька разів частіше зустрічається серед жінок зайнятих розумовою працею, на відміну від жінок зайнятих фізичною працею.

Проблема лікування хворих на міому матки актуальна в сучасній гінекології з огляду на високу частоту цієї патології, а також її негативний вплив на репродуктивну систему і загальний стан здоров’я жінки.

На ранніх стадіях міоматозні вузли нічим не видають своєї присутності. Їх можна виявити тільки під час УЗД при плановом візиті до гінеколога. Єдиний виняток – вузли, які ростуть у порожнину матки або деформують її. Такі утворення, навіть невеликі за розміром міоми, можуть стати причиною тривалих рясних менструацій і, як наслідок, спричинити розвиток анемії. Крім того, вони здатні перешкодити настанню вагітності та нормальному виношуванню плода.

Якщо у жінки змінився характер менструацій, вони стали більш рясними, тривають довше, ніж зазвичай, у виділеннях з’явилися великі згустки крові, не варто зволікати з візитом до гінеколога і проведенням УЗД.

Але не всі міоматозні вузли потрібно негайно лікувати або видаляти. Іноді за ними достатньо спостерігати, робити контрольні УЗД кожні 6-12 місяців.

Велика кількість недостовірної інформації про лікування міоми матки змушує багатьох жінок вдаватися до видалення матки, позбавляючи себе можливості використовувати сучасну органозберігаючу процедуру.

Важливо знати що:     

– міома матки не є небезпечним захворюванням

– міома матки не має жодного стосунку до “онкології”

– не всі міоми заважають вагітності та виношуванню плода

– для лікування міоми необов’язково робити операцію або приймати гормони

Показаннями до лікування міоми матки є:

– Наявність “симптомної міоми”. Якщо у жінки з міомою є симптоми захворювання (рясні менструації, біль у животі, прискорене сечовипускання тощо).

– Якщо міоми заважають настанню вагітності та виношуванню плода.

– Якщо УЗД у динаміці виявило прогресивне зростання вузлів.

На жаль, дуже багатьом жінкам, які страждають на міому матки, рекомендують гістеректомію – видалення матки. При цьому часто нічого не говорять про негативні наслідки такої операції.

Якщо у Вас міома матки і гінеколог пропонує Вам видалення матки – не поспішайте, дізнайтеся більше інформації, як зберегти орган і вилікувати міому за допомогою Емболізації маткових артерій (ЕМА).

ЕМА як методика почала застосовуватися з 70-х років з метою зупинки важких післяпологових і посттравматичних маткових кровотеч. А лікування міоми матки методикою ЕМА застосовується вже понад 30 років (з початку 90-х років).

Щорічно у світі виконуються десятки тисяч емболізацій маткових артерій (ЕМА).

Суть ЕМА полягає в припиненні кровотоку по гілках маткових артерій, що кровопостачають міому.  Після введення в маткові артерії спеціальних емболізаційних часток (емболів), міома втрачає кровопостачання, некротизується і відбувається її гіаліноз (рубцювання).

Однією з головних переваг емболізації маткових артерій є те, що після ЕМА матка зберігається як орган і жінка зберігає можливість вагітності та пологів.

Основні переваги ЕМА:

* операція малотравматична (без розрізу і шрамів) і не вимагає загального знеболювання (наркозу).

* застосовна до будь-яких видів міом і при цьому зберігає матку як орган

* зберігає можливість подальшої вагітності

* протікає практично без крововтрати

* може бути виконана у хворих, яким протипоказані інші види хірургічного лікування і значно скорочує терміни перебування в стаціонарі

* є операцією вибору у жінок із симптомною міомою і наявністю операцій на органах малого таза в анамнезі

Практично всім пацієнткам ми робимо емболізацію через т.зв. трансрадіальний доступ (прокол на руці). Він вигідно відрізняється своєю безпекою від проколу стегнової артерії, котрий часто використовується в інших клініках (мінімальні ризики кровотечі з артерії, пацієнтка одразу після процедури ЕМА може вставати і ходити). Через цей прокол на руці в артерію заводиться тоненька трубочка (катетер) і доводиться до маткових артерій, куди за допомогою катетера вводять емболізуючі частки.

Виконання цієї процедури вимагає високої кваліфікації в галузі ендоваскулярної хірургії, яка в повному обсязі представлена в НІССХ ім. М. М. Амосова.

Гінекологи не можуть виконувати ендоваскулярні втручання, так само як ендоваскулярні хірурги не роблять гінекологічні операції. Тому часто гінекологи не запропонують цю методику і не розкажуть про неї. Це обмежує впровадження ЕМА і робить цю процедуру прерогативою окремих великих багатопрофільних клінік і спеціалізованих центрів, таких як НІССХ ім. М. М. Амосова.

Дізнатися більше про методику Емболізації маткових артерій ви можете звернувшись до наших фахівців відділення ендоваскулярної хірургії за телефоном + 38 044 275 61 48