110 років з дня народження Миколи АМОСОВА

photo_5440640545534890138_xСьогодні виповнюється 110 років з дня народження видатного лікаря-хірурга, вченого, письменника, громадського діяча, академіка Миколи Михайловича Амосова.

Микола Амосов — один з основоположників легеневої та серцевої хірургії. Розробив нові методи операцій на легенях, хірургічного лікування вад серця. Створив і вперше у світі почав впроваджувати в практику антитромботичні протези серцевих клапанів. Автор оригінальних апаратів штучного кровообігу. Основоположник української школи біомедичної та психологічної кібернетики.

Під керівництвом Миколи Амосова проведені фундаментальні дослідження систем саморегуляції серця і розробка питань машинної діагностики хвороб серця, розробка і побудова фізіологічної моделі «внутрішнього середовища організму», моделювання на ЕОМ основних психічних функцій і деяких соціально-психологічних механізмів поведінки людини.

Микола Амосов ознаменував собою цілу епоху, залишивши після себе тисячі послідовників, що самовіддано продовжують справу видатного вчителя в Україні та за її межами.

З честю продовжуємо розвивати справу всього його життя – розбудову кардіохірургії України. Горді, що врятували понад 250 тисяч життів у стінах заснованого ним закладу – Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова!