700 врятованих життів з гіпертрофічною кардіоміопатією!

Біль у серці, тахікардія, задишка. Саме з такими скаргами звернувся до нас 43-річний пацієнт Віктор з Тернополя. Вроджену ваду серця виявили під час обстеження. Чоловік уже прооперований, почуває себе добре.

Однак такі стани не можна ігнорувати. Слід звернутися до кардіолога, аби він виключив наявність небезпечної патології – гіпертрофічної кардіоміопатії. Вона є основною причиною раптової серцевої смерті в молодому віці.

За останні роки маємо найбільший досвід в Європі оперативного лікування гіпертрофічної кардіоміопатії.
І це – дає прекрасні результати. Ми радіємо, що люди з такою тяжкою патологією повертаються до повноцінного життя.

Ще донедавна пацієнти з гіпертрофічною кардіоміопатією в Україні були приречені. У нас не було відповідних методів лікування.
Тому було розроблено Програму Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова по запобіганню раптової серцевої смерті.
І вже понад 6 років заступник директора Інституту Амосова, доктор медичних наук Костянтин Руденко разом з командою успішно проводять операції за унікальною методикою італійського кардіолога Паоло Ферацці. Проте на відміну від П. Ферацці, оперують не тільки людей літнього віку, а й дітей та підлітків.
– За цей час ми удосконалили методику лікування. Зокрема, сьогодні акцент ставиться на реконструкції мітрального клапана. Важливу роль відіграє й робота з кардіологами та лікарями сімейної медицини, які допомагають виявити ваду серця, – ділиться Костянтин Руденко.
Також ми активно співпрацюємо з регіональними кардіоцентрами. За час існування програми – 14 центрів приєдналися до проєкту із запобігання раптової серцевої смерті. Тільки в цьому році у регіональних центрах було проведено 15 операцій. Ми постійно проводимо лекції та майстер-класи щодо запобігання раптовим смертям, які зумовлює гіпертрофічна кардіоміопатія.

Працюємо разом – заради збереження життя людей!