Кожне врятоване життя пацієнта з розривом аорти можна назвати справжнім дивом

6f699cb3-14d9-473c-a075-698c57d4fb6eНеочікувана неприємність спіткала нашого молодого пацієнта, батька трьох чарівних донечок, пана Дмитра раптово. З’явився і прогресував біль в спині, який він навіть і не пов’язував з перенесеним кількома місяцями раніше ДТП. Два дні лікування в умовах міської лікарні не принесли полегшення, а навпаки, нетерпимий характер болю, запаморочення, ознаки порушення мозкового кровообігу і, врешті, критичний стан змусили виконати КТ-ангіографію, яка показала тотальний правобічний гемоторакс з величезним розривом аневризми дуги аорти, масивною гематомою передньої стінки грудної клітини. Навіть на шкірі, в межах 12 сантиметрів в діаметрі був великий синець, що вкрай рідко спостерігається при розриві аорти зсередини. Саму аорту було розшматовано таким чином, що ураження поширилось так, що дві основні судини, які живлять мозок були – тотально закрита ліва сонна з тромбозом її просвіту, а брахіоцефальний стовбур (права сонна а) – тільки на 20% мала просвіт, решта була компресована розірваною аортою.

Було прийнято рішення екстрено оперувати пацієнта. Єдиною можливістю порятунку його життя була операція повної заміни висхідної, дуги, з протезуванням судин дуги і низхідної грудної аорти – операція Frozen Elephant Trunk, яка і була успішно проведена. Одразу по виїзду у ВРІТ пацієнт прийшов до тями, повністю відновилася функція центральної нервової системи.

Завдячуємо професійності наших лікарів та вчасному виявленню проблеми. Зокрема, завідувачу відділу хірургічного лікування патології аорти Інституту Амосова Віталію Кравченку, який разом з командою робить справжні дива.

Ми першими в Україні 3 роки тому впровадили досвід виконання операції Frozen Elephant Trunk і дотепер виконали 24 операції. Завдяки цьому методу врятували уже не одне життя.