Пацієнт Іван Роман мав дуже складну поєднану ваду – аневризму низхідної аорти та множинні кальциновані ураження вінцевих артерій

У свої 72 роки чоловік вперше потрапив до лікарні із серйозним захворюванням. Він завжди слідкував за своїм здоров’ям: контролював тиск, перевіряв серце. Своє захворювання чоловік пов’язує із пережитим горем – втратою дружини. Пройшло уже 5 років, але Іван Михайлович і досі не може змиритися з тим, що його найдорожчої людини більше немає поряд. Стрес і став основною причиною діагнозу. Хоча спочатку чоловік думав, що у нього проблеми зі шлунком, бо відчував дискомфорт тільки в області живота. На щастя, вчасно вдалося виявити проблему у його рідному місті, на Закарпатті. Звідти його екстрено було доправлено до Інституту Амосова.

Розшарування аорти могло стати смертельним.

Зважаючи що, аневризма аорти при хронічному стані дає кращі результати лікування, пацієнт знаходився в Інституті під цілодобовим наглядом лікарів та контролем артеріального тиску, щоб гостру дисекцію перевести в хронічну.

Через поєднану патологію, як зі сторони вінцевих артерій, так і самої аорти, ми розглядали декілька можливостей лікування цієї патології. Це аортокоронарне шунтування і стентування самої аневризми аорти. Після обговорення на вченій раді Інституту, прийняли рішення виконати стентування. Зважаючи на виражений кальциноз вінцевих артерій, їх звивистість та анатомічну особливість, операція з шунтування мала складний характер.

Завдяки професійності та досвіду, фахівці Інституту під керівництвом завідувача відділення та особистою участю, заслуженим лікарем України Сергієм Салом виконали стентування. Операція пройшла успішно. Уже на 3 добу Івана Михайловича було виписано додому.

Через місяць нашому пацієнту було проведено ще одну операцію – стентування низхідної аорти. Це був найважчий етап, який тривав понад 7 годин. Все пройшло вдало й Іван Михайлович вже повертається до звичного життя.

Дякуємо нашим лікарям за чудову роботу!

А всім українцям нагадуємо, щоб берегли себе і вчасно зверталися до Інституту Амосова.