Віктор Коваленко з Луганщини, раніше хворів на бронхіальну астму, мав аритмію серця, хвороби загострилися після того, як ворог знищив усе нажите майно

Поступив в Інститут Амосова із хронічною фібриляцією передсердь. Всі змоги контролювати аритмію медикаментозно виявились неефективними. У пацієнта спостерігалися ознаки розвитку кардіоміопатії з порушеною скоротливою здатністю лівого шлуночка на фоні тахікардії з високою частотою серцевих скорочень. Це викликало значне порушення толерантності до фізичних навантажень.

Катетерну абляцію з приводу аритмії виконувати було вже запізно при такій формі аритмії. Було прийнято рішення застосувати найсучасніший підхід при такій формі аритмії – імплантацію кардіостимулятора зі стимуляцією лівої ніжки пучка Гіса та абляція атріовентрикулярного зʼєднання. Це дозволило повністю взяти під контроль серцевий ритм пацієнта.

Вже наступного дня пацієнт відчув значне покращення свого стану.
Стимуляція провідної системи серця (стимуляція лівої ніжки пучка Гіса) – це найфізіологічніший на сьогодні підхід до кардіостимуляції, що передбачає проведення електричного імпульсу через систему Гіса-Пуркінʼє. Такий підхід забезпечує дуже швидку провідність електричного імпульсу по серцю, на відміну від вже традиційної правошлуночкової стимуляції.

Дякуємо хірургу Перепеці Євгену, що виконав операцію, анестезіологу Леончуку Володимиру та кардіологу Поканевич Олені.

Використання новітніх технологій в Інституті Амосова можливе завдяки наявності найсучаснішого обладнання, що разом із високим професіоналізмом лікарів робить можливим виконання таких процедур.

Продовжуємо лікувати пацієнтів із найскладнішими порушеннями ритму серця.