Мініінвазивна кардіохірургія – заради нової якості життя

Дмитро Косован, лікар-кардіохірург відділення хірургічного лікування інфекційного ендокардиту. Повернувся з Америки, де проходив стажування, вивчав тонкощі мініінвазивної кардіохірургії.

– Моє рішення про стажування приймалось досить цікаво та із залученням штучного інтелекту (ChatGPT), який навів мені список із 5 найкращих лікарень у світі, де можна та потрібно навчатись «кардіохірургії», де третє місце посіла Massachusetts General Hospital (MGH). Через якийсь час, я натрапив на новину в соціальних мережах про те, що група наших лікарів з України поїхала туди на навчання, і всім дуже сподобалось. Після їхнього повернення я зустрівся із деякими із них, а саме Софією Чайковською та Євгеном Пристая, надихнувся їхніми розповідями, отримав поради та контакти за що їм величезне дякую! Я зібрав документи та відправив на розгляд в MGH. Через місяць очікування я отримав зворотний зв’язок та був запрошений на навчання. Дякуючи і моєму керівнику та особисто директору – Василю Лазоришинцю за сприяння, вирушив на навчання, – поділився Дмитро.

За словами Дмитра американська кардіохірургія відрізняється від української системою навчання в кардіохірургії та й не тільки, оскільки це фундамент – база, далі підходи до організації саме кардіохірургічної допомоги (поступлення пацієнтів, їх підготовка до оперативного втручання, сама хірургія та післяопераційний період), а ще фінансуванням та матеріальним забезпеченням. І дуже важливо, що ми маємо можливість вчитися у найкращих.

Наші фахівці постійно навчаються, здобувають нові знання і все – заради порятунку людей.