Ділимося досвідом на світовому рівні

На цьогорічному 16 симпозіумі у Х’юстоні були представлені доповіді наших провідних кардіохірургів – академіка, директора Інституту Амосова Василя Лазоришинця, академіка Анатолія Руденка, доктора медичних наук Володимира Попова. Три доповіді були присвячені аорті. Презентував їх Володимир Попов.

Загалом на конгресі було представлено і обговорено парадигми діагностики та лікування аортальних і структурних захворювань серця, включаючи медикаментозні, ендоваскулярні, хірургічні та гібридні варіанти.

– Вперше ми брали участь у світовому конгресі кардіоторакальних хірургів у Х’юстоні ще в далекому 1998 році. Конгрес був присвячений 90-річчю Майкла ДеБейкі (нині покійний). До речі, саме він у 1964 році першим у світі зробив успішну операцію по аортокоронарному шунтуванню — обведенню судини, закупореної атеросклеротичною бляшкою, за рахунок вшивання нового. За допомогою цього складного хірургічного втручання, що проводиться на «відкритому серці», відновлюється кровопостачання серцевого м’яза.
З того час маємо дружні стосунки з американськими колегами, беремо участь у симпозіумах, навчаємося у найкращих та ділимося своїм досвідом та науковими розробками, – поділився завідувач відділення хірургії набутих вад серця Володимир Попов.