Значне зростання кількості випадків гострого розшарування аорти під час війни

За два дні до початку війни до Інституту Амосова звернувся 60-річний Ф., громадянин США, зі скаргами на швидко прогресуючу задишку, слабкість, неможливість виконувати звичні для нього фізичні навантаження. Симптоми різко прогресували останні два тижні. Попередній діагноз «пухлина серця» після дообстеженні був замінений на «гігантська тромбована аневризма синуса Вальсальви з проривом, значною компресією правого передсердя, субтотальною обтурацією трикуспідального клапану». 

Операція була призначена на 24 лютого, планувався звичайний робочій день. Але у чотири години ранку (у той же час, що і в 1941 році) на нашу рідну землю став брудний чобіт російського загарбника…  

Інститут перейшов на роботу воєнного часу. Усі екстрені втручання пацієнтам у життєзагрозливому стані продовжують виконуватися. У той першій день війни було оперовано і пацієнта Ф. Під звуки бомбардування та при загрозі припинення водо- й електропостачання було виконано операцію Бенталла, резекцію аневризми синуса Вальсальви, плікація правого передсердя, анулоплікація трикуспідального клапану. 

Стан пацієнта швидко відновився, дихання слало вільним, а перебуваючи в реанімації, він вже встиг вивчити гасло: «Слава Україні! Героям Слава!». На десяту добу після втручання його було виписано з клініки у гарному стані. 

Слід зауважити, що тільки за два тижні війни було виконано 9 операцій пацієнтам з гострою дисекцією/розшаруванням аорти, – розповідає Віталій Кравченко, завідувач відділення хірургічного лікування патології аорти. – Це значно більше, ніж в мирний час. Основна причина цієї патології аорти – неконтрольоване підвищення артеріального тиску. У ситуації стресу, емоційного перевантаження артеріальний тиск може різко «підскочити», що є дуже небезпечно, причому не тільки для людей з хронічною гіпертензією. Тому вкрай важливо стежити за своїм артеріальним тиском, бути дуже уважними до стану здоров’я рідних, близьких та оточуючих. Якщо підвищення артеріального тиску не вдається стабілізувати медикаментозно, негайно звертайтеся за дистанційною консультацією до наших кардіологів. Вони завжди на телефонному зв’язку з вами.

Контакти лікарів-кардіологів.