Відділення хірургічного лікування патології серця з поліорганною недостатністю

Вітовський

Керівник напрямку
Вітовський Ростислав Мирославович
доктор медичних наук, професор, кардіохірург вищої категорії, професор кафедри хірургії серця та магістральних судин НМАПО імені П.Л. Шупика, лауреат премії імені М.М. Амосова.
Тема кандидатської дисертації: “Хірургічне лікування мітрального стенозу, ускладненого кальцинозом клапана” (1990 р.).
Тема докторської дисертації: “Первинні пухлини серця (проблеми діагностики та хірургічного лікування” (2003 р.).
Автор 234 наукових праць.
Стаж роботи за фахом 33 роки
Тел.: +380 44 270 27 18

Завідувач відділення
Сердюк Марина Миколаївна

Робота відділення хірургічного лікування патології серця з поліорганною недостатністю спрямована на надання цілодобової планової та екстреної допомоги пацієнтам з набутими вадами серця, пухлинами серця, ішемічною хворобою серця та іншими хірургічними захворюваннями серцево-судинної системи, що часто супроводжуються значними порушеннями функції інших органів.

Відділення є експертним центром і має найбільший в України досвід діагностики та хірургічного лікування пухлин серця. За період з з 1969 по 2022 роки в інституті було прооперовано більше 1000 хворих як із доброякісними, так і злоякісними пухлинами серця, що були виявлені як у дітей, так і у дорослих. Це чи не найбільший в світі досвід лікування цієї патології, що зосереджений в одному кардіохірургічному центрі. Своєчасна діагностика та невідкладне хірургічне лікування, а також розробка нових методик операцій і застосування перевірених методів ведення пацієнтів на всіх етапах лікування дозволяє отримати чудові результати та зберегти життя абсолютній більшості хворих на цю важку патологію.

Хірургічне лікування клапанної патології серця є одним із приорітетних напрямків роботи відділення. Збільшення кількості реконструктивних операцій на клапанній системі серця дозволяє значно покращити якість життя пацієнтів, гарантувати відсутність обмежень в фізичній активності, що вкрай важливо для оперованих хворих.

Своєчасне аорто-коронарне шунтування при ішемічній хворобі серця, яке виконується фахівцями відділення, дозволяє уникнути такої важкого ускладнення, як інфаркт міокарда, зберегти життя пацієнтів, та значно підвищити його якість. Виконання операцій на «працюючому» серці значно покращує післяопераційний перебіг та знижує її собівартість. Запровадження мініінвазивних втручань дозволяє уникнути значних косметичних дефектів операцій, що позитивно впливає на настрій пацієнтів.

Поєднані втручання, що спрямовані на одночасну корекцію клапанної патології, ішемічної хвороби серця, а іноді в поєднанні з пухлинами серця -невід’ємна частина лікувальної роботи співробітників відділення. На базі відділення проходять теоретичну та практичну підготовку лікарі інтерни інституту та слухачі національного університету охорони здоров’я України імені П.Л.Шупика.

Висока професійність колективу в поєднанні з чутливим ставленням до проблем кожного пацієнта дозволяють зробити перебування хворих у відділення максимально комфортним.